Do góry

Dania główne Przepis na:

Plastry łopatki w sosie.

Plastry łopatki w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 170

Dziś nadal obolała ale w kuchni szalałam hm raczej na siedząco ale zrobiłam oprócz syropu pyszny obiadek i sernik wymyśliłam jak ostygnie i wyjdzie dobry to z chęcią podam wam przepis. Teraz podam przepis na obiad a w sumie na plastry w sosie.

Składniki

  • 1 kg chudej łopatki,
  • 1,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżka soli (tak około),
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Plastry łopatki w sosie.

Przygotowanie

  1. Chude mięso z łopatki pokroić na plastry po około 2 cm. Każdy kawałek plastra obsypać z obu stron pieprzem cytrynowym. Na patelnię wlać olej rozgrzać go, ułożyć przygotowane plastry z pieprzem. W czasie smażenia obsypać solą z każdej strony i podsmażyć z obu stron na rumiano.

  2. Gdy już mięso jest podsmażone z obu stron, wlać 2 szklanki wody i dodać suszone warzywa. Całość dusić pod przykryciem do wyparowania wody.

  3. W międzyczasie gdy mięso jeszcze się dusi przygotować mąkę w pół szklanki wody ze śmietaną i natką pietruszki, wymieszać wszystko do czasu aż nie będzie grudek. Jak z mięsa już wyparowała woda dodać ponownie półtorej szklanki wody przegotowanej chwilę pogotować. Następnie wlać przygotowaną śmietanę i całość zagotować do powstania sosu.

  4. Tak przygotowane mięso w sosie a zwłaszcza dzięki pieprzowi cytrynowemu wychodzi kruche, mięciutkie aż rozpływa się w ustach. Do tego mięska w sosie podałam surówkę z kiszonej kapusty oraz ziemniaki polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń