Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś sobota w związku z tym przygotowałam pyszny obiadek a mianowicie plastry szynki w sosie marchewkowo - śmietanowym, obiad wyszedł przepyszny jedna jedyna wada to fakt że dość długo się go przygotowuje ponieważ dobre dwie godziny
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 345
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 345
Składniki
Zakupioną szynkę wyjąć z opakowania i dokładnie opłukać a następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku, osuszoną pokroić na plastry po dwa centymetry. Na patelnie wlać dwie łyżki oleju rozsmarować po całej patelni i go rozgrzać następnie ułożyć plastry szynki i na dużym ogniu obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( nie solić ). Jak już mamy ładnie obsmażone plastry szynki wtedy wlać dwie szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości plastrów i wyparowania prawie całej wody aby zostało tylko tej wody na dnie patelni
Gdy plastry szynki są już tak miękkie że podczas przekręcania zaczynają się rozpadać wtedy doprawić przyprawą uniwersalną i dodać marchew startą na tarce o drobnych oczkach, chwilę poddusić pod przykryciem a w międzyczasie przygotować śmietanę, do salaterki wlać pół szklanki wody, wlać śmietanę i dodać mąkę całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek od mąki. Przygotowaną śmietaną zalać plastry mięsa z marchewką, wymieszać zwiększyć gaz i podgotować cały czas mieszając do czasu aż zrobi się sos ( powinien być lekko gęsty nie wodnisty )
Tak przygotowane mięciutkie rozpadające się w ustach plastry szynki w sosie podałam z ryżem oraz jako dodatek finezja mix z roszpunką tylko posolona. Po mimo że szynka jest z Biedronki to obiad wyszedł przepyszny