Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś sobota w związku z tym przygotowałam pyszny obiadek a mianowicie plastry szynki w sosie marchewkowo - śmietanowym, obiad wyszedł przepyszny jedna jedyna wada to fakt że dość długo się go przygotowuje ponieważ dobre dwie godziny
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Składniki
Zakupioną szynkę wyjąć z opakowania i dokładnie opłukać a następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku, osuszoną pokroić na plastry po dwa centymetry. Na patelnie wlać dwie łyżki oleju rozsmarować po całej patelni i go rozgrzać następnie ułożyć plastry szynki i na dużym ogniu obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( nie solić ). Jak już mamy ładnie obsmażone plastry szynki wtedy wlać dwie szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości plastrów i wyparowania prawie całej wody aby zostało tylko tej wody na dnie patelni
Gdy plastry szynki są już tak miękkie że podczas przekręcania zaczynają się rozpadać wtedy doprawić przyprawą uniwersalną i dodać marchew startą na tarce o drobnych oczkach, chwilę poddusić pod przykryciem a w międzyczasie przygotować śmietanę, do salaterki wlać pół szklanki wody, wlać śmietanę i dodać mąkę całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek od mąki. Przygotowaną śmietaną zalać plastry mięsa z marchewką, wymieszać zwiększyć gaz i podgotować cały czas mieszając do czasu aż zrobi się sos ( powinien być lekko gęsty nie wodnisty )
Tak przygotowane mięciutkie rozpadające się w ustach plastry szynki w sosie podałam z ryżem oraz jako dodatek finezja mix z roszpunką tylko posolona. Po mimo że szynka jest z Biedronki to obiad wyszedł przepyszny