Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-05-2013
Szybkie
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 135
Królowa grilla :)
Odsłon: 1248
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 188
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 135
Królowa grilla :)
Odsłon: 1248
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 188
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Mięso mielone powinno być pol na pol, czyli wieprzowo-wolowe. I najlepiej, jesli jest swiezo zmielone u rzeznika. Od jakosci zalezy rowniez i smak:)
Do miesa wrzucamy pokrojona w kostke cebule, solimy,pieprzymy i dodajemy ok lyzeczke papryki slodkiej mielonej. Wyrabiamy mieso reka. Wstawiamy do lodowki na 30 min.
Po wyjeciu z lodowki od razu formujemy kotlety, nie grubsze niz ok 1 cm, max 1.5. Jesli cebula odpada, nie szkodzi:) Najlepiej wrzucac kotlety na grill, jesli nie ma takiej mozliwosci, to na patelnie grillowa, z rowkami, bez tluszczu! Nie martwmy sie, iz sie przypala, poniewaz mieso samo w sobie ma tluszcz. Smazymy na zloto-brazowo, ale nie za dlugo, by nie byly za suche. Najlepiej pozwolic kotletom odpoczac, np na talerzu, ok 3 min. Podawac z sosami, np tzatziki, czosnkowym, salsa. Dla dzieci warto dorzucic frytki:) P.S. Zdjecie nie jest moje, ale wyglada podobnie, tylko u mnie jest tzatziki obok:)