Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Płonące naleśniki z lodami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13439
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5677
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12460
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13439
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5677
Składniki
Rodzynki i pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy 50 ml rumu zmieszanego z kilkoma łyżkami wody na kilka godzin przed m naleśników.
ciasta: mąkę, mleko, wodę, jaja i sól miksujemy, pod koniec dodając olej. Smażymy naleśniki. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, cukier i szczyptę cynamonu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej 100 ml rumu i mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą, składamy w kopertę lub zwijamy w rulony, układamy na talerzach. Zdobimy rozpuszczoną czekoladą i tuż przed podaniem podlewamy resztą rumu. Obok kładziemy lody. Rum podpalamy i płonące naleśniki podajemy na stół.
Czas przygotowania: 65 minut. Cena jednej porcji: około 4,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 370 kcal. Białko: 13 g/Tłuszcz: 39 g/Węglowodany: 58 g.Źródło: Rewia