Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Płonące naleśniki z lodami"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 84
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 84
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Składniki
Rodzynki i pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy 50 ml rumu zmieszanego z kilkoma łyżkami wody na kilka godzin przed m naleśników.
ciasta: mąkę, mleko, wodę, jaja i sól miksujemy, pod koniec dodając olej. Smażymy naleśniki. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, cukier i szczyptę cynamonu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej 100 ml rumu i mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą, składamy w kopertę lub zwijamy w rulony, układamy na talerzach. Zdobimy rozpuszczoną czekoladą i tuż przed podaniem podlewamy resztą rumu. Obok kładziemy lody. Rum podpalamy i płonące naleśniki podajemy na stół.
Czas przygotowania: 65 minut. Cena jednej porcji: około 4,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 370 kcal. Białko: 13 g/Tłuszcz: 39 g/Węglowodany: 58 g.Źródło: Rewia