Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Płonące naleśniki z lodami"
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 105
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9910
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5213
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 684
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 105
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9910
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5213
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 49
Dziś do pracy.
Odsłon: 684
Składniki
Rodzynki i pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową zalewamy 50 ml rumu zmieszanego z kilkoma łyżkami wody na kilka godzin przed m naleśników.
ciasta: mąkę, mleko, wodę, jaja i sól miksujemy, pod koniec dodając olej. Smażymy naleśniki. Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, cukier i szczyptę cynamonu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej 100 ml rumu i mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą, składamy w kopertę lub zwijamy w rulony, układamy na talerzach. Zdobimy rozpuszczoną czekoladą i tuż przed podaniem podlewamy resztą rumu. Obok kładziemy lody. Rum podpalamy i płonące naleśniki podajemy na stół.
Czas przygotowania: 65 minut. Cena jednej porcji: około 4,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 370 kcal. Białko: 13 g/Tłuszcz: 39 g/Węglowodany: 58 g.Źródło: Rewia