Do góry

Dania główne Przepis na:

Podhalańskie moskole - ukochane danie górali

Podhalańskie moskole - ukochane danie górali

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 39796

Smak moskoli z pewnością jest doskonale znany każdemu, kto chociaż raz odwiedził Podhale. Od teraz, aby ich spróbować, nie musicie wybierać się do Zakopanego. Zobaczcie, jak łatwo zrobić je w zaciszu własnej kuchni

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • niecała szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • Pieprz i sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podhalańskie moskole - ukochane danie górali

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie - jak do obiadu.

  2. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i rozdrobnij je na gładką masę. Możesz to zrobić za pomocą tłuczka lub np. maszynki do mięsa. Sprawdzi się też robot kuchenny. Uważaj, by masa nie była zbyt rzadka. Zostaw ziemniaki do wystygnięcia - to bardzo ważne!

  3. Do chłodnych już ziemniaków wlej zsiadłe mleko lub maślankę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj - możesz to zrobić ręką lub robotem kuchennym (w tym drugim przypadku zwracając uwagę na to, by nie zrobić zbyt rzadkiej papki)

  4. Podziel ciasto i z każdej części formuj niewielkie placki o grubości około 2 centymetrów.

  5. Rozgrzej patelnię i smaż na niej placki do uzyskania złocistego koloru (z każdej ze stron). Uważaj, by ich nie przypalić!

  6. Placuszki podawaj od razu z masłem i skwarkami. Ten podhalański rarytas górale jedzą też z prażoną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń