Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak moskoli z pewnością jest doskonale znany każdemu, kto chociaż raz odwiedził Podhale. Od teraz, aby ich spróbować, nie musicie wybierać się do Zakopanego. Zobaczcie, jak łatwo zrobić je w zaciszu własnej kuchni
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Ziemniaki dokładnie obierz i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie - jak do obiadu.
Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i rozdrobnij je na gładką masę. Możesz to zrobić za pomocą tłuczka lub np. maszynki do mięsa. Sprawdzi się też robot kuchenny. Uważaj, by masa nie była zbyt rzadka. Zostaw ziemniaki do wystygnięcia - to bardzo ważne!
Do chłodnych już ziemniaków wlej zsiadłe mleko lub maślankę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj - możesz to zrobić ręką lub robotem kuchennym (w tym drugim przypadku zwracając uwagę na to, by nie zrobić zbyt rzadkiej papki)
Podziel ciasto i z każdej części formuj niewielkie placki o grubości około 2 centymetrów.
Rozgrzej patelnię i smaż na niej placki do uzyskania złocistego koloru (z każdej ze stron). Uważaj, by ich nie przypalić!
Placuszki podawaj od razu z masłem i skwarkami. Ten podhalański rarytas górale jedzą też z prażoną cebulką.