Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny patent na panierowane udka w dwóch odsłonach: obiadowej z panierką z płatków kukurydzianych, na wynos z panierką z bułki tartej. Przepis pochodzi z 487. odcinka programu „Ewa gotuje”.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 197
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 28
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3668
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 536
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 197
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 28
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3668
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 536
Składniki
Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą.
Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć).
Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C).
Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym). Źródło: Ewa Gotuje/Polsat