Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny patent na panierowane udka w dwóch odsłonach: obiadowej z panierką z płatków kukurydzianych, na wynos z panierką z bułki tartej. Przepis pochodzi z 487. odcinka programu „Ewa gotuje”.
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 685
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 86
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 258
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 326
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1096
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 685
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 86
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 258
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 326
W lodówce miałam ser, którego termin ważności dobiegał końca, zostało mi też...
Odsłon: 1096
Składniki
Płatki kukurydziane wsypać do talerza i rozgnieść w dłoniach. Przyprawić ostrą papryką. Do dwóch kolejnych naczyń wybić jajka i wsypać bułkę tartą.
Mięso odkroić od kości nie docinając jednak do końca. Wywinąć na drugą stronę – w ten sposób, by powstała kulka (skóra powinna być w środku). Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jajka roztrzepać widelcem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać. Połowę podudzi zanurzyć w jajkach i obtoczyć bułką tartą (czynności powtórzyć). Drugą połowę opanierować w jajkach i płatkach z papryką (czynności również powtórzyć).
Tak przygotowane mięso usmażyć w głębokim tłuszczu. Następnie ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i na 15-20 minut wstawić do piekarnika (temp. 180 st. C).
Udka panierowane w płatkach podawać z purée ziemniaczanym i surówką. Mięso w bułce tartej spakować „na wynos” (kostki można owinąć papierem śniadaniowym). Źródło: Ewa Gotuje/Polsat