Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia w kukurydzianej panierce

Podudzia w kukurydzianej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Podudzia w kukurydzianej panierce"

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki kukurydziane przesyp do dużej foliowej torebki. Następnie ugniataj torebkę drewnianym wałkiem, aż drobniutko pokruszysz wszystkie płatki.

  2. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą oraz pieprzem. Na głęboki talerz wbij jajka. Roztrzep je widelcem. Na drugi talerz nasyp mąkę. Wymieszaj ją ze słodką i ostrą papryką. Na trzeci talerz nasyp pokruszone płatki kukurydziane. Mięso najpierw obtocz w mące z przyprawami. Potem zanurz w jajkach. Następnie panieruj w płatkach.

  3. Tak przygotowane poddudzia ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 30 minut, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca. Podudzia w panierce kukurydzianej możesz także usmażyć w głębokim oleju.

  4. Gotowe mięso podawaj z pikantnym keczupem albo sosem słodko-kwaśnym.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń