Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze moje danie to pałki z kurczaka czyli podudzia zapiekane w pikantnym sosie musztardowo - miodowym. Mięsko kruche, rozpływa się w ustach a podudzia z tym sosem przepyszne. Polecam
miska, nóź, ręcznik papierowy, miseczka, łyżka , widelec, brytfanka lub żaroodporne naczynie,
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1253
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3237
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1253
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 285
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3237
Składniki
Podudzia umyć, osuszyć , natrzeć solą i sosem sojowym. W misce wymieszać musztardy, miód, ocet, olej oraz sól i pieprz mielony do smaku. Udka zanurzać w marynacie , układać w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ( jeśli zostanie marynata wyłożyć ją na górę mięsa ). Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, ząbki czosnku zmiażdżyć nożem by się połupały, następnie włożyć je do naczynia na mięso. Całość posypać rozmarynem i ziołami prowansalskimi - wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc by smaki się przegryzły. Naczynie po wyjęciu przykryć i przykrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. i piec 50 minut od momentu pojawienia się tzw. bulek , a kurczak zacznie bulgotać i się przyrumieniać. Po tym czasie wyjąc , zdjąć pokrywę , podlać całość sosem który wytworzył się na spodzie i z powrotem wstawić do piekarnika na kolejne 40 - 50 minut. zmniejszając temperaturę do 170 stopni. by kurczak się ładnie przypiekł. Podawać z ziemniaczkami i ulubiona surówką. Smacznego
Podudzia gotowe do wymieszania i pieczenia.
Pyszne podudzia gotowe do podania.