Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i zarazem efektownie wyglądająca potrawa. Mojemu tam pasuje :)
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5354
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 5354
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru , polewamy odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy, żółtko, resztę mleka , olej i zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie siekamy cebulę. Podudzia pozbawiamy błonek i oczyszczamy kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na łyżce oliwy przesmażamy najpierw samą cebulę, potem dodajemy czosnek , sól i jeszcze chwilę smażymy. Cebulę zdejmujemy z patelni , dodajemy do schłodzonych ziemniaków a na patelni podsmażamy posolone i popieprzone podudzia. Mięso rumienimy z każdej strony, w sumie ok. 10-15 minut, studzimy. Ziemniaki tłuczemy razem z cebulką, dodajemy majeranek, pieprz, i czosnek, mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w dość cienki okrąg. Na środek ciasta kładziemy plaster szynki, potem część nadzienia ziemniaczanego, na nie stawiamy podudzie i wykładamy resztę nadzienia. Ciasto unosimy do góry i związujemy, zwiniętym paskiem z papieru do pieczenia. Nie wiążemy bardzo ścisło, aby para mogła swobodnie ulatniać się. Sakiewki stawiamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, jak podrosną pieczemy w 170-160 C, około 45-50 minut. Masa z ziemniaków po upieczeniu jest dość luźna, więc można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, nam odpowiada bez dodatku.