Do góry

Dania główne Przepis na:

Podwójny schabowy według Magdy Gessler

Podwójny schabowy według Magdy Gessler

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 1252

Rewelacyjny schabowy smażony na smalcu, tak pyszny, że znika z talerza błyskawicznie.

Składniki

  • 400 g schabu bez kości (4 plastry)
  • 400 g schabu karkowego (plastry)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 - 8 łyżek bułki tartej
  • Sól
  • pieprz
  • Smalec do smażenia (ok. 4 łyżki)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podwójny schabowy według Magdy Gessler

Przygotowanie

  1. Karkówkę i schab rozbij tłuczkiem na cienkie plastry tej samej wielkości. Mięso dopraw solą i pieprzem i odstaw na pół godziny.

  2. Cebulę obierz i rozdrobnij w malakserze, ewentualnie zetrzyj na tarce.

  3. Każdy plaster karkówki posmaruj warstwą cebuli, przykryj plastrem schabu i mocno dociśnij, żeby się skleiły.

  4. Przygotuj talerz z bułką tartą, drugi z mąką, w trzecim rozbij jajka z odrobiną soli i pieprzu (dodatkowo).

  5. Złączone ze sobą kotlety obtocz w mące, potem zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej.

  6. Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu, wtedy smakują najlepiej.

  7. Ja kotlety podałam z tłuczonymi ziemniakami oraz sałatką z gotowanych buraków. Jak przygotować taką pyszną sałatkę możesz dowiedzieć się z innego mojego przepisu.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń