Do góry

Dania główne Przepis na:

Pokusa Janssona według Ewy Wachowicz

Pokusa Janssona według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 8698

Wyjątkowo prosta i smaczna zapiekanka, dla wszystkich miłośników skandynawskich smaków. Przepis przygotowany przez Ewę Wachowicz specjalnie dla Smaker.pl

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 puszka lub słoiczek marynowanych szprotek albo anchois
  • masło do wysmarowania formy
  • pieprz biały
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml mleka
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • bułka tarta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pokusa Janssona według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebule obrać i pokroić w paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarować je masłem).

  2. Szprotki (lub anchois) podzielić na mniejsze kawałki i dorzucić do ziemniaków z cebulą. Przyprawić białym pieprzem i dokładnie wymieszać.

  3. Olej z puszki po rybkach połączyć z mlekiem i śmietaną. Uperfumować skórką z cytryny i przelać do naczynia. Posypać bułką tartą i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń