Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to danie, które podaję na święta lub Sylwestra organizowanego dla przyjaciół w domu.Wymaga sporo pracy ale warto.
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1875
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1959
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1875
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1959
Składniki
Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego. Suszone grzyby moczymy przez godzinę. Drobno kroimy i dusimy na łyżce masła z dodatkiem cebuli. Odparowujemy nadmiar płynu. Doprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy do ostudzenia. Polędwicę dokładnie oczyszczamy z błon. Obwiązujemy grubą nicią lub przekładamy do siatki wędliniarskiej by nadać jej regularnego kształtu. Na dużą patelnię wlewamy olej, dodajemy 1/2 kostki masła i obsmażamy 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i gorącą oprószamy solą i pieprzem. Samarujemy musztardą.Odstawiamy do ostudzenia. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia. Można go rozwałkować by dopasować kształ do kształtu mięsa. Na cieście układamy plasterki szynki.Na szynce -kładziemy farsz grzybowy. Z polędwicy zdejmujemy sznurek i układamy ją na na cieście, szynce i grzybach. Owijamy plasterkami szynki. Całość przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Dokładnie zlepiamy. Nadmiar ciasta odcinamy i wycinamy w nim foremką małe gwiazdki.Smarujemy żółtkiem i delikatnie przenosimy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy 30-40 minut w tem. 180 stopni. Po tym czasie polędwica jest różowa i lekko krwista. Taką lubią panowie. Ja dopiekałam jeszcze 30 minut szczelnie owiniętą folią aluminiową.