Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwica Wellington to ekskluzywne danie, które można przyrządzić też we własnym domu. Delikatna polędwica wołowa jest owinięta szynką prosciutto i grzybami, a na końcu ciastem francuskim. Te różnorodne smaki sprawiają, że całość jest naprawdę spektakularna.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5129
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 196
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5129
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 196
Składniki
Za pomocą sznurka zwiąż polędwicę w kilku miejscach, by nadać jej cylindryczny kształt. W razie potrzeby osusz mięso ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj je olejem ze wszystkich stron.
Patelnię rozgrzej na średniej mocy palnika i szybko obsmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij ją z patelni i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie wstaw wołowinę do lodówki aż się schłodzi.
Na blacie kuchennym rozłóż kilka zachodzących się na siebie kawałków folii spożywczej, o długości ok. 40 cm. Rozłóż na niej plasterki szynki tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły prostokąt na tyle duży, by w całości owinąć polędwicę.
Na warstwie szynki rozłóż równomiernie zimną już masę pieczarkową. Wyjmij polędwicę z lodówki i posmaruj ją równomiernie musztardą. Połóż mięso na środku warstwy pieczarkowej. Za pomocą foli spożywczej delikatnie podnieś prosciutto i owiń szynką mięso. Ciasno owiń całość folią, skręcając końce folii. Wstaw polędwicę do lodówki.
Oba arkusze ciasta francuskiego rozwiń i delikatnie połącz ze sobą, tworząc duży prostokąt, którym można całkowicie owinąć polędwicę. Połóż mięso owinięte w szynkę na cieście i owiń je szczelnie. Dociśnij, by usunąć ewentualne szczeliny i powietrze.
Jajka rozbełtaj w miseczce i posmaruj nimi powierzchnię ciasta francuskiego, wcześniej wykonując ozdobną kratownicę, choć nie jest to konieczne.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Małą blachę do pieczenia spryskaj sprayem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Połóż na niej polędwicę Wellington i wstaw całość do pieca, na dolną półkę.
Polędwicę piecz przez ok. 35-45 minut, do momentu aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie ok. 45 st. Celsjusza.
Wyjmij Wellingtona z pieca i odstaw bez przykrycia na co najmniej 20 minut przed krojeniem. Podawaj polędwicę pokrojoną na plastry o grubości co najmniej 2,5 cm.
Pieczarki oczyść. Posiekaj je drobno, tak samo jak szalotki i czosnek.
Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Podsmaż szalotki z czosnkiem do zeszklenia, a następnie dodaj grzyby i smaż je, aż większość płynu odparuje, a pieczarki się skarmelizują. Wymieszaj masę z posiekanymi listkami tymianku. Pozostaw całość do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 60 minut.