Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17241
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17241
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 130
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4871
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy ok 5 minut Na koniec dodajemy posiekany świeży tymianek i ściągamy z pieca Kromki chleba bez twardych skórek rozdrabniamy blenderem Wszystkie te składniki mieszamy w misce dodając musztardę i doprawiając solą i pieprzem
Oczyszczoną z błonek polędwicę przewracamy "na plecy" i nacinamy zostawiając ok 1 cm grubości Rozbijamy ją używając płaskiego tłuczka lub trzonaka noża Przez środek płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę
Pieczemy ok 25 minut w 180oC Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy patyczek" Po upieczeniu dajemy polędwicy jeszcze kilka minut odpocząć najlepiej przykrytą folią aluminiową.