Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Polędwica wołowa po Prowansalsku przepis francuski
  • Dania główne
  • Przepis na

Polędwica wołowa po Prowansalsku przepis francuski

26.08.2014 Odsłon: 5984
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
wojciech-hawliczek
wojciech-hawliczek

Plastry grillowanej polędwicy podane na smażonych plasterkach ziemniaków w asyście fasolki szparagowej, pomidora, sosu z czerwonego wina oraz sosu Bearnaise.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21359

do 60 min 60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 99446

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2991

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1957

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5798

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5799

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 21359

do 60 min 60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 99446

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2991

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1957

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5798

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5799

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Polędwica wołowa po Prowansalsku przepis francuski
Autor:
wojciech-hawliczek
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • "fiut" polędwicy wołowej 2 - 3 kg
  • Masło 200 gr
  • ziemniaki obrane, talarki cienkie 2 kg
  • czerwone wino wytrawne szlachetne Chateau, szklanka
  • fasolka szparagowa drobna 250 gr
  • Pomidory koktajlowe 300 gr
  • Olej słonecznikowy 4 - 6 łyżek
  • czosnek wyciśnięty 6 ząbków
  • sos Bearnaise, gotowy lub wg osobnego przepisu
  • sól, piprz czarny grubo mielony
  • estragon świeży lub suszony
Sposób przygotowania:
1

Polędwica Wołowa Prowansalska (Coeur de filet Provencale) ze świeżymi smażonymi ziemniakami, fasolką szparagową i sosem Black &White. DANIE KRÓLEWSKIE. Trzeba przygotować na kolację na 8 osób: 1. Polędwica Wołowa cała, najlepiej firmy Sokołów Smakosz duża około 3, 5 kg, do kupienia w Macro Cash & Carry, może być mniejsza na 4 osoby, lecz powinno być po 250 gr./osoba 2. 1 torebka ziół prowansalskich, 3. 1 główka czosnku polskiego, przeciśnięta przez praskę, 4. 4 kostki masła Łaciate, 5. 4 dl czerwonego wina francuskiego typu Chateau, 6. 1 dl Brandy francuskiego, dowolne, 7. 1 cebula żółta średniej wielkości, 8. 2 marchewki, 9. Olej Kujawski, sól, czarny pieprz z młynka są zawsze w pobliżu Ciebie, 10. 3 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na plasterki jak na mizerię, najlepiej przy pomocy łopatki do żółtego sera, płukanych 3 razy i zalanych zimną wodą, 11. 6 żółtek ze sparzonych jaj, 12. 1 wiązka świeżego estragonu, posiekanego drobno, może być suszony z torebki, 13. 2 dl octu winnego z estragonem, jest firmy Kami, 14. Cukier w pobliżu Ciebie, 15. 300 gr. fasolka szparagowa długa, może być mrożona, posolona w czasie smażenia na maśle, 16. 1 opakowanie pomidorów coctailowych, grillowanych w piekarniku, 17. 2 dl białego wina wytrawnego typu Chateau. 18. Dobry nastrój, wykwintna zastawa, oprawa, odpowiedni strój zgodny z protokołem kolacji. „Fiut” polędwicy wyjmujemy z foliowego worka, płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ściereczką. Kładziemy na stole i nożem do pucowania mięsa (cienki i bardzo ostry) czyścimy mięso ze wszystkich włókien, żyłek i błon. Powierzchnia polędwicy ma być jednakowego koloru, bez włókien i jakichkolwiek błon. Wiszące kawałki odcinamy i formujemy jednolity kształt „ryby” – taki czysty jednolity walec („fiut”) ze zmniejszającym się „ogonem”, inaczej kształt dużego ogórka. Polędwicę nacieramy (nie posypujemy) solą (płaska łyżka od zupy) i świeżo mielonym pieprzem czarnym (gruby), oraz wcieramy zioła prowansalskie z torebki. Okładamy pokrojoną cebulką i drobno pokrojoną w plasterki marchewką. Polewamy kieliszkiem wina czerwonego. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Jednak polędwica najlepsza będzie jak poleży dzień przed kolacją. Mięsa nie przykrywamy – niech oddycha przez dobę. Teraz po wyjęciu z lodówki opłukujemy polędwicę z ziół dość szybko i wycieramy do sucha w miarę możliwości. Sok zlewamy na patelnię trakcie smażenia. Kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i 200 gr. masła. Obsmażamy cały ten „ogon” („fiut”) dokładnie z każdej strony, stojąc nad patelnią, a nie oglądając serial w TV. To danie wymaga obecności life przy patelni! Polej polędwicę dodatkowo kieliszkiem czerwonego wina, gdy się ciecz wysmaży, potem na koniec polej kieliszkiem Brandy i natychmiast podpal zapałką patelnię. Buchnie ogień, ale to jest, flamberowanie! Ogień zaraz zgaśnie po paru sekundach. Uważaj na włosy, których w kuchni nie może być (Pani Magda robi błąd z tymi blond kudłami w kuchni). Gdy cała polędwica jest dobrze zrumieniona z każdej strony (prawie ciemno brązowa – ten proces to jakieś 15-18 minut na patelni), przekładamy polędwicę na deskę i nakrywamy folią aluminiową – niech chwilę odpocznie. Teraz odsączone plasterki ziemniaków rozkładamy na ściereczce, aby były w miarę suche. Możemy to zrobić papierem kuchennym. Uważaj, żeby papier nie został na ziemniakach! Na bardzo rozgrzany olej Kujawski wkładamy partiami ziemniaki na patelnię, tyle, żeby ze złociły się w 3 minuty po obu stronach. Nalej więcej oleju na patelnię. Nie zmaż ziemniaków do końca – one muszą być tylko zeszklone jak cebula, lekko żółte i surowe w środku. Gotowe porcje przekładaj kolejno na blachę piekarnika, aż stworzysz „górę” na blasze długości całej polędwicy. Teraz pokrój całą polędwicę na ukośne plastry o grubości 1-1, 5 cm. Każdy plaster powinien być mocno różowy i czerwony w środku, opieczony tylko na zewnątrz. Wyciekające osocze w trakcie krojenia wlej z powrotem na patelnię i dodaj kieliszek wina czerwonego. Układaj w kolejności krojenia na „górze” ziemniaków, jak klocki domina, oczywiście pochylając poszczególne plastry na ziemniakach. Teraz wyciśnięty uprzednio czosnek utrzyj z kostką masła i zrób masło czosnkowe. Posmaruj (obłóż) obficie całą polędwicę tym masłem, tak żeby masło dostało się pomiędzy każdy plaster z grzbietu. Rób to palcami. Polej ziemniaki pozostałym sosem z obsmażania polędwicy z patelni. Teraz nagrzej piekarnik na „grill” tylko górna specjalna grzałka na 250 Stopni Celsjusza. Wstaw blachę na najwyższą półkę, tylko, żeby polędwica z masłem była około 10 - 15 cm od grzałki. Grilluj tylko 10-15 minut! Stój i kontroluj, nie oglądaj głupiego serialu, zaraz przyjdą goście! To nie jest danie, że zrobi się samo! Na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia otwórz dowolną ilość butelek wina francuskiego. Ono musi się utlenić i oddychać, przez co najmniej godzinę i stać w temperaturze 17 Stopni Celsjusza. Nie będę proponował gatunków wina i roczników, aby znowu nie narazić się na śmieszne komentarze typu, „czy mogę ziemniaki rozgnieść widelcem, albo zemleć u sąsiadki”. Na pewno to musi być francuskie i w cenie po minimum 85 zł za butelkę. Skoro kupujesz na wytworną kolację polędwicę za 280 zł to nie oszczędzaj na winie, bo będzie porażka. Wino podajemy w wielkich kielichach na wysokich nóżkach, nalewając najwyżej 5 cm wina na dno kieliszka. Wtedy będzie aromat wina i jego dusza otworzy się w trakcie picia. Zamieszaj kieliszkiem zanim się napijesz. Zanim polędwicę wstawisz do piekarnika, robisz sos Bernaise. Weź malutki rondelek i wlej do niego 2 dl octu estragonowego, dodaj jedną posiekaną szalotkę (młoda cebulka), szczyptę naci pietruszki, oraz estragon (1 łyżka do zupy), dodaj 200 ml białego wytrawnego wina, płaską łyżeczkę do kawy soli, i tyleż samo cukru, oraz szczypta papryki Chili – pieprzu Cayen. Gotuj na malutkim ogniu, aż ilość cieczy zmniejszy się o połowę. Jednocześnie w drugim rondelku rozpuść 2 kostki masła Łaciate na małym ogniu. Sklaruj masło, czyli zdejmij pianę masła, ma być klarowne. Teraz w misce rozbij żółtka mikserem przez około 5 minut. Teraz w czasie dalszego miksowania dolewaj gorące (gotujące) masło cienką strużką, tak, aby się żółtka nie zważyły! Lej masło stale, nie przerywaj i miksuj ciągle, nie przerywaj. Masa będzie gęstniała i na końcu będzie przypominała konsystencją lekko rzadki budyń waniliowy. Teraz przecedzamy przez siteczko wygotowany ocet estragonowy z przyprawami i dolewamy go do naszego sosu ciągle miksując. Spróbuj – smak ma być agresywnie kwaśny z nutą słodkiego i soli. Dodaj szczyptę cukru, aby podnieść „krągłość” smakową sosu. Dodaj znowu na koniec łyżkę siekanego estragonu, lub z torebki suszonego. Zmiksuj na koniec. Sos będzie jasno żółty z zielonymi cząstkami estragonu, ma być ciepło-chłodny! Nigdy gorący! Nie gotuj, bo będzie jajecznica!!! Serwowanie na talerzu: Na płaski, bardzo duży talerz (ca 45 cm średnicy) nalewamy sosu z blachy tak, aby rozlać go po całym talerzu do krawędzi jego zagłębienia. To zapewne jedna mała chochelka. Talerze powinny być uprzednio podgrzane! Prosto ze zmywarki. Możesz podgrzać je w kuchence mikrofalowej jeśli nie mają złoceń i innych ornamentów. Muszą być mocno ciepłe! Na talerzu mamy sos podstawowy o kolorze ciemno brązowym. Takie „lustro”. Na środek talerza nakładamy delikatnie porcję ziemniaków w postaci okrągłej wyspy. Leżą na środku talerza na sosie. Na nią kładziemy kilka plastrów polędwicy w kolejności krojenia/grillowania! Teraz polewamy tylko część ułożonego mięsa sosem Bernaise tak, aby sos spłynął po ziemniakach w jedną stronę i stworzył „jeziorko” na sosie podstawowym (mała łyżka wazowa-chochelka), pomiędzy krawędzią „wyspy” ziemniaków, a krawędzią dolną talerza. Zachlapania wycieramy papierem kuchennym. Talerz ma być laboratoryjnie czysty na krawędziach! Drugi bok talerza dekorujemy podsmażoną na maśle długą fasolką szparagową i grillowanym pomidorem koktajlowym. Sosy dają złudzenie czarno/białego koloru, dlatego moja nazwa jest sos Black&White. Bernaise z racji tego, że jest bardziej gęsty trzyma się osobno na ciemnym sosie i się nie miesza. Nie podawaj żadnych surówek i innych dodatków – to byłaby profanacja tego dania! Jemy powoli mrucząc w oczekiwaniu na pewny, nadchodzący orgazm kulinarny, popijając wyśmienitym winem o aksamitnym delikatnym, lecz zbalansowanym smaku z długim posmakiem w ustach. To danie nadaje się na drugi dzień, podgrzane jedynie na parze lub patelni teflonowej do temperatury jadalności. Temperatura jadalna, to temperatura jedzenia, która nie parzy ust i przełyku i sprawia, że czujemy smak i zapach. Laboratoryjnie określa się ją na 45 Stopni Celsjusza. Jedzenie gotujących się kotletów i parujących ziemniaków jest wytworem naszego chłopstwa, które przed Wiekami jak i obecnie potrzebuje dużo energii by udać się w pole albo po KRUS. To jest nieeleganckie siorbać gorący rosół i studzić jedzenie w ustach! Wkładanie potrawy do ust ma być przyjemnością, a nie biologicznym obowiązkiem. Komu i ten przepis jest za długi i czytanie go zmęczyło, proponuję poczytać w zamian Biblię, lub kolejny artykuł o katastrofie Smoleńskiej w wydaniu Macierewicza. Podaję Wam mój największy rarytas za który dostałem kulinarnego Nobla. Nie mam rodziny pracującej w polskiej TV, więc nie ma mnie na wizji, brak jest u mnie również odpowiedniego pochodzenia. Zróbcie ten przepis! Na złośliwe komentarze nie odpowiadam. Załóż frak, jak do mnie mówisz… Smacznego Mistrz Francuskiej Kuchni Wojciech

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki