Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwica wołowa w musztardowej skorupce"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 80°C. Musztardę wymieszać z miodem i 2 łyżkami oleju. Estragon opłukać, osuszyć, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać i dodać do masy musztardowej. Doprawić pieprzem.
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Główkę czosnku oczyścić, przeciąć wzdłuż na pół. Polędwicę umyć, wytrzeć do sucha. Posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Szybko obsmażyć na nim polędwicę ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do brytfanki, posmarować przygotowaną masą musztardowo-ziołową. Włożyć czosnek i pomidory – te ostatnie oprószyć solą. Brytfankę wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika na około 4 godzin.
W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Mleko wlać do rondelka, dołożyć masło i mocno podgrzać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie utrzeć z kwaśną śmietaną oraz z mlekiem podgrzanym z masłem.
Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Pieczeń wyjąć z piekarnika. Posypać odłożonym estragonem. Podawać z ziemniaczanym purée.
Czas przygotowania: około 255 minutŹródło: Życie na gorąco