Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa zainspirowana kuchnia hiszpanska, cos w rodzaju golabków, ale z naszymi golabkami ma niewiele wspólnego. Farsz to cienki plat poledwicy i dwie typowo hiszpanskie kielbasy, które sa wprawdzie równiez dostepne w Polsce, ale stosunkowo drogie - mozna jednak uzyc metki wieprzowej i czarnej kiszki lódzkiej, nie tracac przy tym zbytnio walorów smakowych potrawy. Dodanie rodzynek i orzeszków piniowych to juz kwestia smaku.
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 75
Smaki Grecji!
Odsłon: 115
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2124
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 75
Smaki Grecji!
Odsłon: 115
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 2124
Składniki
Kilka slów o skladnikach. Jak wspominalam, jest to potrawa hiszpanska, z Majorki, wiec jej skladnikami sa typowo majorkanskie produkty wyrózniajace sie wyjatkowym smakiem i aromatem. Po raz pierwszy przyrzadzalam ja wlasnie na Majorce i zachwycila mnie smakiem, gdyz nic nie zastapi pikantnej sobrasady i butifarry, pomidorów ramallet, a nawet tamtejszej wloskiej kapusty, która jest bardziej gladka, niz nasze - niemniej jednak potrawa przyrzadzana juz w domu - z metka wieprzowa i ekologicznie hodowanymi pomidorami miala równie interesujacy smak.
Danie przygotowujemy podobnie jak golabki. Wybieramy do kazdej porcji miesa jeden duzy lisc kapusty, myjemy go i osuszamy papierowym recznikiem. Nastepnie blanszujemy wszystkie liscie 2-3 minuty (musza byc jeszcze chrupiace) Plastry poledwicy doprawiamy pieprzem. Na kazdy lisc ukladamy plaster poledwicy, na nim 2 kawalki metki i 2-3 plasterki czarnej kiszki. Zawijamy liscie i przewiazujemy je sznurkiem do gotowania.
Kazdego golabka obtaczamy w mace i smazymy na oleju ze wszystkich stron az nabiora zlotego koloru. Przygotowujemy sos - kroimy dymke, pomidory obieramy i siekamy a nastepnie smazymy je z dymka w malej ilosci oleju. Pod koniec dodajemy rodzynki, orzeszki piniowe i golabki i zalewamy taka iloscia wody, aby byly prawie zakryte. Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy. Doprawiamy sola wedlug uznania.
Podajemy bezposrednio do spozycia z ulubionymi dodatkami.