Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z kapustą

Polędwica z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 5366

Dodano:

Odsłon: 821

Potrawa zainspirowana kuchnia hiszpanska, cos w rodzaju golabków, ale z naszymi golabkami ma niewiele wspólnego. Farsz to cienki plat poledwicy i dwie typowo hiszpanskie kielbasy, które sa wprawdzie równiez dostepne w Polsce, ale stosunkowo drogie - mozna jednak uzyc metki wieprzowej i czarnej kiszki lódzkiej, nie tracac przy tym zbytnio walorów smakowych potrawy. Dodanie rodzynek i orzeszków piniowych to juz kwestia smaku.

Składniki

  • liście kapusty włoskiej
  • 6 płatów polędwicy grubości ok. 1 cm
  • 3 aromatyczne pomidory
  • kawałek kiełbasy sobrasada (lub wieprzowej metki)
  • 2 kiełbaski botifarra (lub czarna kiszka)
  • 1 dymka
  • rodzynki
  • orzeszki piniowe
  • mąka
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kilka slów o skladnikach.
    Jak wspominalam, jest to potrawa hiszpanska, z Majorki, wiec jej skladnikami sa typowo majorkanskie produkty wyrózniajace sie wyjatkowym smakiem i aromatem.
    Po raz pierwszy przyrzadzalam ja wlasnie na Majorce i zachwycila mnie smakiem, gdyz nic nie zastapi pikantnej sobrasady i butifarry, pomidorów ramallet, a nawet tamtejszej wloskiej kapusty, która jest bardziej gladka, niz nasze - niemniej jednak potrawa przyrzadzana juz w domu - z metka wieprzowa i ekologicznie hodowanymi pomidorami miala równie interesujacy smak.

  2. Danie przygotowujemy podobnie jak golabki.
    Wybieramy do kazdej porcji miesa jeden duzy lisc kapusty, myjemy go i osuszamy papierowym recznikiem.
    Nastepnie blanszujemy wszystkie liscie 2-3 minuty (musza byc jeszcze chrupiace)
    Plastry poledwicy doprawiamy pieprzem. Na kazdy lisc ukladamy plaster poledwicy, na nim 2 kawalki metki i 2-3 plasterki czarnej kiszki. Zawijamy liscie i przewiazujemy je sznurkiem do gotowania.

  3. Kazdego golabka obtaczamy w mace i smazymy na oleju ze wszystkich stron az nabiora zlotego koloru.
    Przygotowujemy sos - kroimy dymke, pomidory obieramy i siekamy a nastepnie smazymy je z dymka w malej ilosci oleju.
    Pod koniec dodajemy rodzynki, orzeszki piniowe i golabki i zalewamy taka iloscia wody, aby byly prawie zakryte. Dusimy tak dlugo, az sos zredukuje sie do polowy. Doprawiamy sola wedlug uznania.

  4. Podajemy bezposrednio do spozycia z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń