Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite mięsko to u nas podstawa porządnego obiadu, taka jest ta polędwiczka właśnie. Dodatkowo robi się ją bezproblemowo i szybko. Doskonała zarówno z ziemniaczkami, frytkami, ryżem czy kaszą, po prostu fajny obiad :)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1327
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 263
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1327
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 263
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Składniki
Składniki marynaty porządnie wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć. I teraz mamy dwie możliwości w zależności od czasu, którym dysponujemy: 1. Jeśli polędwiczka może się marynować kilkanaście godzin, przekrajamy ją na pół i smarujemy marynatą, po w/w czasie kroimy na 1,5 cm plastry, odstawiamy do lodówki. 2. Jeśli potrawę przygotowujemy na godzinę, dwie przed obiadem, polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry, rozgniatamy lekko dłonią i każdy kawałek smarujemy marynatą, potem odstawiamy do lodówki. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy olej, układamy polędwiczki i na średnim oleju przysmażamy je z dwóch stron na blado złoty kolor, wrzucamy posiekane cebule, czosnek, smażymy jeszcze około 4 minut. Następnie zalewamy 3/4 - 1 szklanką gorącej wody, dusimy bez przykrycia około 12 - 15 minut, na koniec doprawiamy sosem sojowym i innymi przyprawami wymienionymi w składnikach marynaty, wg własnego smaku, wyłączamy gaz i po chwili dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. UWAGA: Nie dodajemy absolutnie soli, sos sojowy wypełnia jej zadanie. UWAGA: Odradzam zalewanie bulionem, jest spora szansa, że potrawa będzie bardzo słona. Jeśli lubimy, część wody możemy zastąpić białym wytrawnym winem. Ewentualnie sos można zagęścić dodatkowo 1/3 szklanki wody z 1 łyżką mąki.