Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na mięcho! I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2621
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3776
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 131
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13315
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2621
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3776
Składniki
Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.
Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.
Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek. Smacznego ;)