Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4915
Dodano: 20.03.2020
Odsłon: 14394
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.
Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.
Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek.
Smacznego ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 21 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Oczywiście audiobook do tego hihi. Fajne żarełko, miodzio :)2 Kto głosował? | Odpowiedz