Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na mięcho! I to nie byle jakie bo na polędwiczkę wieprzową. Często po nią sięgam, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj to polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym. Danie jakże proste w wykonaniu, a zarazem pyszne! Do tego kopytka lub inne kluseczki i uczta gotowa. Aż mi ślinka cieknie :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22782
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15175
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4886
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45591
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 749
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22782
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15175
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4886
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45591
Składniki
Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.
Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.
Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek. Smacznego ;)