Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-10-2022
Jesienią matka natura obdarowuje nas przeróżnymi skarbami, dzięki którym, to co wymyślamy w kulinarnych fantazjach jest tak różnorodne, że chyba możliwe tylko podczas tej pory roku, jeżeli oczywiście mowa o produktach świeżych. A jeszcze, jeżeli sami, po przez kontakt z naturą zdobyliśmy „kluczowy składnik” dania, to wartość tego co przygotowaliśmy wzrasta w dwójnasób! Mam na myśli oczywiście grzyby i grzybobranie. Tradycyjny sposób Polaków na spędzanie czasu na świeżym powietrzu jesienią, z pożytkiem dla zdrowia i podniebienia. Po jednej z moich wypraw na grzyby przyniosłem w koszyku kurki! No i moja myśl, jak te grzyby zagospodarować? Tym razem wybór padł na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kaszą bulgur. Domownicy, którzy jedząc stali się jurorami w ocenie tego dania, sugerowali kolejną wyprawę na grzyby! To chyba pozytywna opinia, tak myślę… Jeżeli drogi czytelniku chcesz się o tym sam przekonać, zacznij od grzybobrania, lub znajdź inną formę pozyskania kurek i przyrządzamy i smakujemy! Wszystkich zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, gdzie znajdziecie pełną listę potrzebnych produktów i opis kolejnych czynności jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, z kaszą. Smacznego. <WJ>
patelnia, piekarnik, folia aluminiowa,
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2874
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 15
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 301
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 2874
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 15
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Składniki
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Gdy polędwiczka będzie obsmażona, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika (180°C) na około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Przygotowujemy również sos. Pokrojonego w piórka pora szklimy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz rozgnieciony nożem czosnek. Całość smażymy około 5 minut. Do kurek dodajemy jogurt oraz serek górski, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy i podajemy razem z pokrojoną na plastry polędwiczką oraz uprzednio ugotowaną kaszą.