Dania główne Przepis na:
Polędwiczka wieprzowa smażona soute z puree z selera i sałatką nowalijkową


Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 90
Dodano: 04.07.2018
Odsłon: 216
Składniki
- polędwiczka wieprzowa 1/2
- Seler zwyczajny 1/2
- Ziemniaki 1 szt.
- śmietanka 36%- 2 łyżki
- Masło 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Sałata lodowa
- Rzodkiewki
- Papryka
- Miód
- Sok z cytryny
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jestem z niego bardzo dumna! Nie spodziewałam się, że będzie miał takie rolnicze zapędy :) Specjalnie więc dla niego przygotowałam to smaczne, łagodne, lekkie danie bez kurczaka, za którym on sam nie przepada :) Mojemu M. smakowało :) Ciekawa jestem, czy Wam rónież zasmakuje. Ja osobiście nie spodziewałam się, że to połączenie aż tak bardzo mi zasmakuje ! Koniecznie je wypróbujcie.
1. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
2. Składniki podsmażamy chwilę na maśle.
3. Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryć składniki i gotujemy na małym ogniu (ok. 10- 12 minut).
4. W międzyczasie kroimy i doprawiamy polędwiczkę.
5. Przygotowujemy sałatkę, paprykę i rzodkiewkę kroimy w paski i dodajemy do posiekanej sałaty lodowej.
6. Rozgrzewamy patelnię pod polędwiczkę.
7. Odlewamy i odparowujemy warzywa, a następnie je blendujemy.
8. Polędwiczkę smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony.
9. Do musu selerowego dodajemy śmietanę , chwilę podgrzewamy i ponownie całość blendujemy, na koniec doprawiając.
10. Do sałatki dodajemy składniki sosu, dokładnie mieszamy i... gotowe :)
MUS DELIKATNIE ROZCIERAMY CHARAKTERYSTYCZNĄ "ŁEZKĄ" NA TALERZU. NA WIERZCHU UKŁADAMY POLĘDWICZKĘ, A CAŁOŚĆ DOPEŁNIAMY SAŁATKĄ :) SMACZNEGO !
Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 05 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Pięknie podana,smacznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz