Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w maśle ze słodką dymką

Polędwiczka wieprzowa w maśle ze słodką dymką

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2650

Dodano:

Odsłon: 3553

Przedstawiam Wam bardzo prosty i bazujący na maślanym smaku sposób na przyrządzenie chudej polędwicy wieprzowej. Dodatek soli i świeżo mielonego pieprzu podkreśla jej walory smakowe - celowo zrezygnowałam z bardziej wyrazistych przypraw, by nie zmieniać charakteru mięsa. Zawsze i wszystkim smakuje, bez względu na dodatki.

Składniki

  • 600 - 700 g polędwiczki wieprzowej w kawałku
  • 100 g masła 82%
  • 6 dymek lub 2 małe cebule
  • 100 ml wody
  • świeżo zmielony pieprz, sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek, pokroić w poprzek na plastry o szerokości około centymetra. W rondlu rozgrzać połowę masła, ułożyć mięso obok siebie i bez przykrycia obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Obraną cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić na sznycelki i dusić pod przykryciem około 10 minut.

  2. Dodać resztę masła, przemieszać i podlać wodą, dusić do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami oraz ogórkami kiszonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 stycznia 2019 O kurcze, ale pyszności na wieczór :) To jest to, co tygrysy, a raczej lwy lubią najbardziej ;) Tak apetycznie wyglądają, że chyba nawet teraz bym zgrzeszył i je zjadł :D Super, pycha z tymi dodatkami na talerzu :) Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 07 stycznia 2019 pięknie i smacznie :) też ostatnio robiłam polędwiczkę :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń