Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczka wieprzowa w smacznym sosie z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad. Podać ją można z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonałą surówką będzie ta z kiszonej kapusty lub z kapusty czerwonej. Danie szybkie do zrobienia, bo polędwiczki wieprzowe nie wymagają długiego gotowania.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Składniki
Polędwiczki myjemy, usuwamy z nich białą błonę i kroimy w plastry ok 1,5 cm
Plasterki polędwicy rozbijamy lekko, oprószamy solą i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej
Podsmażamy też cebulę ( u mnie pokrojoną w wiórki )
Plastry polędwicy podsmażamy po ok 3-4 min z każdej strony, po czym przekładamy je do gotującego się bulionu lub po prostu wody ( ok 750 ml ) z liściem i zielem angielskim. Dodajemy również podsmażoną cebulę
Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę
Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną paprykę
Gotujemy jeszcze ok 20 minut i dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką
Na koniec zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody