Do góry

Dania główne Przepis na:

polędwiczka wieprzowa z boczniakami

polędwiczka wieprzowa z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 3153

Propozycja na niedzielny obiad. Polędwiczkę podałam z pure batatowym i brokułami.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa - 600 g
  • boczniaki - 300 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • śmietana 18 % - 150 ml
  • białe wytrawne wino - 150 ml
  • suszony tymianek - pół łyżeczki
  • sól, pieprz
  • masło - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
polędwiczka wieprzowa z boczniakami

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, polędwiczkę obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 15 minut.

  2. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i tymianek, smażyć razem przez chwilę. Dodać oczyszczone i pokrojone w paski boczniaki, podlać winem, dusić do odparowania alkoholu. Na koniec dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Polędwiczkę pokroić w plastry, układać na talerzu z porcją grzybów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Na widok takiego dania, aż w brzuchu burczy ;) Pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń