Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa ze śliwowicą

Polędwiczka wieprzowa ze śliwowicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3495

Dodano:

Odsłon: 4979

Bardzo eleganckie i jednocześnie nie wymagające nakładów pracy, danie - polędwiczka wieprzowa duszona w sosie z dodatkiem ślilowicy

Składniki

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa (ok 500-600 g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 40 ml śliwowicy
  • 1 szklanka rosołku wołowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczka wieprzowa ze śliwowicą

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć polędwiczkę z każdej srony na rumiano.
    Cebulę drobno posiekać.
    Podsmażoną polędwiczkę przełożyć na talerz, a na patelnię ( na tłuszcz po smażeniu polędwiczki) dodać cebulę, smażyć, mieszając co jakiś czas, aż będzie rumiana.
    Cebulę zalać wódką, chwilę podgotować, dodać wywar wołowy, przełożyć z powrotem polędwiczkę, dodać całą gałązkę rozmarynu, zakryć przykrywką i dusić 20 minut, obracając polędwiczkę co jakiś czas.

  2. Po 20 minutach przełożyć polędwiczkę na talerz. Wyjąć też rozmaryn.
    Do sosu dodać śmietanę, zamieszać i potem zmiksować sos ( można też zostawić bez miksowania z wyczuwalnymi kawałkami cebuli).
    Polędwiczkę pokroić w plastry.
    Podawać z sosem, pieczonymi ziemniaczkami i sałatą w sosie vinegret.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń