Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w bazyliowym sosie:

Polędwiczki w bazyliowym sosie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 423 Ocena: 3583

Dodano:

Odsłon: 267

To wyjątkowo delikatne i smaczne mięso, które w krótkim czasie można przygotować. Smakuje z różnymi dodatkami. Mnie najbardziej smakuje ze świeżymi kurkami lub rydzami ale z bazyliowym sosie też jest znakomite.

Składniki

  • 3 polędwiczki i wadze 1.5 kg
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 400 ml śmietany 18%
  • 400 g bazyliowego pesto
  • 100 g sera pleśniowego Lazur
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 2 ząbki czosnku
3-4 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Polędwiczki w bazyliowym sosie:

Przygotowanie

  1. Polędwiczki pokroić w 2 cm kawałki i delikatnie rozbić .
    Zrumienić na klarowanym maśle z obu stron.Przyprawić solą i pieprzem dopiero na patelni, z jednej i drugiej strony.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać bulionem i piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Polędwiczki są delikatne i szybko się pieką.

    Sos:
    -------
    Śmietanę rozmieszać z pesto. Przelać do mniejszego garnka z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
    Dodać pokrojony ser uważając by sos nie przywarł do dna. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone orzechy.
    Doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń