Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie z delikatnym filetem wieprzowym jest niezwykle smaczne. Jest to wlasciwie troche zmodyfikowana dunska pieczen z poledwicy z sosem musztardowym, chrupiacymi smazonymi ziemniakami i pieczarkami. Bardzo smaczy pomysl na szybki obiad.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Ziemniaki umyc i pokroic w plasterki o grubosci ok. 3 mm, smazyc na oleju na srednim ogniu przez ok. 4 minuty az beda chrupiace.Tuz przed koncem dodać cebule i maslo. Doprawic wszystko sola i pieprzem i udekorowac posiekana natka pietruszki.
Usunac sciegna i tluszcz z poledwicy, pokroic ja na trzy czesci i lekko splaszczyc Obtoczyc w mace, doprawic sola i pieprzem i usunac nadmiar maki. Na patelni roztopic masło i smazyc kawalki fileta przez dwie minuty z kazdej strony. Przelaczyc plytę na sredni ogien, smazyc mieso przez kolejna minute lub dwie i odstawic w cieple miejsce. W tej samej patelni smazyc pokrojone w plasterki pieczarki na odrobinie masla
Do pieczarek dodać serek, musztarde, wode i wszystko doprawic sola i pieprzem. Gotowac sos na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodac poledwiczki do sosu i pozostawic je w sosie na ok. 5 minut.
Poledwiczki podawac ze smazonymi ziemniakami, pokrojone na kawalki i polane sosem musztardowym.