Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie musztardowym

Polędwiczki w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6796

Dodano:

Odsłon: 1247

To danie z delikatnym filetem wieprzowym jest niezwykle smaczne. Jest to wlasciwie troche zmodyfikowana dunska pieczen z poledwicy z sosem musztardowym, chrupiacymi smazonymi ziemniakami i pieczarkami. Bardzo smaczy pomysl na szybki obiad.

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 250 g pieczarek
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 ml wody
  • 100 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • SMAŻONE ZIEMNIAKI:
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka siekanej pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie musztardowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyc i pokroic w plasterki o grubosci ok. 3 mm, smazyc na oleju na srednim ogniu przez ok. 4 minuty az beda chrupiace.Tuz przed koncem dodać cebule i maslo. Doprawic wszystko sola i pieprzem i udekorowac posiekana natka pietruszki.

  2. Usunac sciegna i tluszcz z poledwicy, pokroic ja na trzy czesci i lekko splaszczyc Obtoczyc w mace, doprawic sola i pieprzem i usunac nadmiar maki.
    Na patelni roztopic masło i smazyc kawalki fileta przez dwie minuty z kazdej strony. Przelaczyc plytę na sredni ogien, smazyc mieso przez kolejna minute lub dwie i odstawic w cieple miejsce.
    W tej samej patelni smazyc pokrojone w plasterki pieczarki na odrobinie masla

  3. Do pieczarek dodać serek, musztarde, wode i wszystko doprawic sola i pieprzem. Gotowac sos na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dodac poledwiczki do sosu i pozostawic je w sosie na ok. 5 minut.

  4. Poledwiczki podawac ze smazonymi ziemniakami, pokrojone na kawalki i polane sosem musztardowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń