Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2203 Ocena: 48841

Dodano:

Odsłon: 2720

Idealne szybkie danie.

Składniki

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pięścią lekko je rozbijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową.
    Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min.
    Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kg68 22 czerwca 2018 mój ulubiony przepis na polędwiczki, ale jeszcze lepsze są z grzybami leśnymi Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 stycznia 2018 Ależ pyszności już czuję ten smak i aromat...mmmmm...:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 18 stycznia 2018 Mmmmmm, mięsko mięciuteńkie do tego aksamitny sosik z kawałkami pieczarek i pyrki. Oj .............:P

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń