Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie przepyszne danie na obiad czy na kolację. Sprawdzi się z dodatkami z ziemniaków, ryżem czy kaszą.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 392
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 811
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 392
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 811
Składniki
1. Polędwiczkę oczyszczam z błonek i kroję na 1,5 cm plastry. Plastry układam na desce przykrywam foliowym woreczkiem i delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Po rozbiciu opruszam solą i pieprzem z obu stron. 2. Obieram dużą cebulę i kroję w piórka oraz oczyszczam pieczarki i kroję w plasterki. Wybieram zawsze te mniejsze pieczarki- pokrojone w plasterki pięknie się prezentują.
3. Przygotowane mięso obsmażam z każdej strony na rozgrzanym gęsim smalcu (można użyć margaryny czy oliwy – to już według uznania). Obsmażone mięso zalewam jedną szklanką wody (250 ml) i duszę pod przykryciem około 20-30 minut sprawdzając miękkość polędwiczek i od czasu do czasu przekładając na drugą stronę. W związku z faktem, iż polędwiczka jest delikatnym mięsem proces duszenia nie zajmuje zbyt wiele czasu.
4. Na drugiej patelni na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z oliwek (1-2 łyżki stołowe) szklę cebulę wcześniej pokrojoną w piórka wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i dorzucam pieczarki. Przyprawiam solą i pieprzem według uznania. Warzywa duszę pod przykryciem kilka minut, kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość odkrywam. Proponuję pieczarek nie wysuszać, pozostawić je jędrne są moim zdaniem wtedy o wiele smaczniejsze.
5. Do tak przygotowanych pieczarek wlewam szklankę bulionu grzybowego oraz śmietankę 18 % z kartonika i mieszając zagotowuję na średnim ogniu, redukując z płynu aż zgęstnieje. Proces mieszania pozwala uniknąć ścięcia śmietanki poprzez możliwość zmniejszenia ognia w odpowiednim momencie 6. Najczęściej podaję z kluskami śląskimi i plackami ziemniaczanymi, można jednak podać z ryżem lub kaszą.