Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki podamy z sosem śliwkowym. Delikatne, soczyste z nutą owocowego smaku...
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10093
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2717
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1843
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 705
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3940
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10093
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2717
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1843
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 705
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3940
Składniki
Suszone śliwki moczymy w winie godzinę lub dwie. Polędwiczki myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je w grubsze plastry. Mięso solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Przekładamy na talerz i nakrywamy folią by zbyt mocno nie przestygły. Szybko robimy sos.
Cebulę siekamy drobno i rumienimy ją na tłuszczu pozostałym z polędwiczek. Do cebuli należy wcisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku. Odsączamy z wina śliwki i kroimy w plastry. Dorzucamy owoce do cebuli. Dobrze rozgrzewamy patelnię i dolewamy do niej wino. Redukujemy alkohol w międzyczasie dodając powidła. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Polędwiczki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego! Link na naszego bloga pod wpisem. Zapraszamy :)