Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki w sosie śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 1504

Polędwiczki podamy z sosem śliwkowym. Delikatne, soczyste z nutą owocowego smaku...

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki moczymy w winie godzinę lub dwie. Polędwiczki myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je w grubsze plastry. Mięso solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Przekładamy na talerz i nakrywamy folią by zbyt mocno nie przestygły. Szybko robimy sos.

  2. Cebulę siekamy drobno i rumienimy ją na tłuszczu pozostałym z polędwiczek. Do cebuli należy wcisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku. Odsączamy z wina śliwki i kroimy w plastry. Dorzucamy owoce do cebuli. Dobrze rozgrzewamy patelnię i dolewamy do niej wino. Redukujemy alkohol w międzyczasie dodając powidła. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

  3. Polędwiczki układamy na talerzu i polewamy sosem. Smacznego!


    Link na naszego bloga pod wpisem. Zapraszamy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń