Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki w kremowym sosie - szybkie i pyszne danie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14440
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1688
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16563
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6651
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14440
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1688
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16563
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6651
Składniki
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso wkładamy do miski lub zamykanego pojemniczka, dodajemy czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Cebulę siekamy w pół-plastry. W szklance mieszamy musztardę ze śmietanką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to wykładamy zamarynowane mięso i smażymy z jednej strony przez około 2 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię cebulę oraz czosnek, który pozostał po marynowaniu. Smażymy kolejne 2 minuty, a następnie patelnię podlewamy delikatnie wodą (około pół szklanki) i od razu ją przykrywamy. Po około 2 minutach duszenia, na patelnię wlewamy śmietankę z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy, aby mięso obtoczyło się w sosie. Całość oprószamy jeszcze solą i pieprzem i ponownie dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać.