Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki w kremowym sosie - szybkie i pyszne danie.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6378
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6378
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso wkładamy do miski lub zamykanego pojemniczka, dodajemy czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.
Cebulę siekamy w pół-plastry. W szklance mieszamy musztardę ze śmietanką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to wykładamy zamarynowane mięso i smażymy z jednej strony przez około 2 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię cebulę oraz czosnek, który pozostał po marynowaniu. Smażymy kolejne 2 minuty, a następnie patelnię podlewamy delikatnie wodą (około pół szklanki) i od razu ją przykrywamy. Po około 2 minutach duszenia, na patelnię wlewamy śmietankę z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy, aby mięso obtoczyło się w sosie. Całość oprószamy jeszcze solą i pieprzem i ponownie dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać.