Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe duszone to aromatyczne i soczyste danie, które kryje w sobie całe mnóstwo smaków: słodycz jabłek i cebuli, wytrawność mięsa, kwaskowatość octu. To świetna propozycja na niedzielny obiad, który jednocześnie nie wymaga długotrwałego siedzenia w kuchni.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1306
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 122
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1306
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 122
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Polędwiczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je na kotlety o grubości ok. 3 cm. Delikatnie rozklep je dłonią, a następnie oprósz łyżeczką soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor przez 1-2 minuty. Polędwiczki zdejmuj i odkładaj na talerz, by chwilę odpoczęły.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Jabłka także obierz i wykrój gniazda nasienne. Przekrój je na ćwiartki, a następnie na plastry o grubości ok. 2 cm. Na patelnię po mięsie dodaj jabłka oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut do zmiękczenia składników.
Włóż z powrotem polędwiczki. Zalej całość bulionem, sokiem jabłkowym i octem. Patelnię przykryj i postaw na małym ogniu na 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Polędwiczki wieprzowe duszone podawaj z ziemniakami oraz uduszonymi w ten sposób jabłkami i cebulką. Przed zaserwowaniem połóż na mięsie gałązki świeżych ziół: natki pietruszki, rozmarynu, tymianku.