Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie na bazie sera pleśniowego i śmietany kremówki, do tego fasolka szparagowa, grillowane papryczki Padron podane z ryżem parboiled, no miód w gębie... jak to mówią :-)
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 201
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 201
Składniki
Polędwiczkę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem lub sokiem z cytryny, dokładnie wetrzeć przyprawy i odstawić. W tym czasie obrać fasolkę i ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię przełożyć polędwiczkę, obsmażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać wodą i przykryć pokrywą. Dusić ok. 15-20 minut.
W tym czasie na patelni grillowej usmażyć papryczki oprószone solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Chwilę zagotować i zblendować. Na koniec dodać siekany koperek. Ewentualnie sos można jeszcze doprawić solą i pieprzem, ale ser pleśniowy oddaje cały smak. Do sosu włożyć pokrojoną na połówki fasolkę szparagową i grillowane papryczki.
Polędwiczkę pokroić na plastry. Na talerz wyłożyć kaszę lub ryż, polać sosem i ułożyć plastry polędwiczki. SMACZNEGO!!!