Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Do nich można podać warzywa zapiekane w beszamelu lub ulubioną surówkę. Elegancka i pyszna uczta dla całej rodziny-delikatne mięso w towarzystwie kalafiora, brokułu i marchewki.
Składniki
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 4 cm, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Masło klarowane (2 czubate łyżki) rozgrzewamy na patelni, obsmażamy na nim polędwiczki na rumiano. Następnie zdejmujemy je z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego na dnie masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
W tym czasie, na tej samej patelni, na której rumieniliśmy polędwiczki podsmażamy (dodając łyżkę masła) cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę smażymy do zeszklenia, w trakcie smażenia dodajemy paprykę i szczyptę soli. Wlewamy bulion i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy sos 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i dodajemy sos sojowy. Sos przecieramy przez sito lub blendujemy.
Zalewamy nim podpieczone polędwiczki.
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym gotowe!
Nasze rady:
Polędwiczki możemy smażyć na oleju rzepakowym z odrobiną masła, jeśli nie mamy pod ręką masła klarowanego.
Proponujemy do nich doskonały dodatek w postaci warzyw pod beszamelową pierzynką z naszego przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-warzywa-pod-beszamelowa-pierzynka,1987216,walek.html