Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Tym razem zrobiłam wersję podaną z makaronem. Smacznego!
Patelnia, garnek
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 28
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 86
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 283
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 28
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 86
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 283
Składniki
Usuń białą błonę po zewnętrznej stronie polędwiczki. Pokrój mięso na ok. 2 cm plastry. Każdy rozbij drugą stroną noża na ok. 1 cm plasterki. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem. Ułóż plastry mięsa i podsmaż na większym ogniu po ok. 3 min z każdej strony.
Dodaj pokrojoną w pół-piórka cebulę oraz pokrojonego w plastry pora. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty delikatnie mieszając.
Wlej gorący bulion (może być domowy lub gotowy, dobrej jakości), dodaj sos sojowy i zagotuj. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy: pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w kosteczkę, czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz pieczarki i smaż przez ok. 5 - 7 minut. Przemieszaj co chwilę, smaż do zrumienienia pieczarek.
Gdy pieczarki się zrumienią, dodaj soli, masła i natkę pietruszki. Smaż ok. 3 minuty.
Podsmażone pieczarki dodaj do duszonego mięsa.
Zahartuj śmietanę, aby nie zwarzyła się w garnku. Całość śmietany wlej do miseczki lub szklanki, dodaj kilka łyżek sosu z mięsa i trochę wody lub mleka. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, dodaj również łyżkę mąki. Całość porządnie wymieszaj, wlej do mięsa i zagotuj.
Tak przygotowane polędwiczki możesz podać z kaszą, ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub rożnego rodzaju kluskami.