Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne danie, bardzo aromatyczne i sycące. Wykonanie całości nie jest skomplikowane, choć trochę pracochłonne. Co jeszcze? Polędwiczkę w tej wersji polecam osobom lubującym się we włoskich smakach. W moim daniu znajdziecie intensywny zapach bazylii i wyrazisty smak suszonych pomidorów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
W pierwszej kolejności przygotowujemy purée. Myjemy listki bazylii, kroimy suszone pomidory. Do blendera wrzucamy cieciorkę, pomidory, liście bazylii, wlewamy oliwę i śmietankę. Składniki blendujemy na gładki, jednolity mus.
Teraz zabieramy się za przygotowanie mięsa. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych włókien i ścięgien. Mięso oprószamy białym pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Polędwiczkę smażymy po 4 minuty z każdej strony. Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni, studzimy przez chwilę. W tym czasie pastę z suszonych pomidorów mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ser pleśniowy kroimy w plasterki. Lekko przestudzone polędwiczki smarujemy pastą pomidorową, na wierzch nakładamy plasterki sera pleśniowego. W takiej formie mięso ponownie wkładamy na rozgrzaną patelnię, dosmażamy przez 8 minut. Pod koniec smażenia solimy delikatnie. Możemy również w ostatniej fazie smażenia nakryć patelnię pokrywą (dosłownie na 2-3 minuty). Usmażone polędwiczki kroimy w plasterki, podajemy na purée z cieciorki, przybrane listkami świeżej bazylii. Smacznego.