Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem pleśniowym na purée z cieciorki

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem pleśniowym na purée z cieciorki

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 24620

Fantastyczne danie, bardzo aromatyczne i sycące. Wykonanie całości nie jest skomplikowane, choć trochę pracochłonne. Co jeszcze? Polędwiczkę w tej wersji polecam osobom lubującym się we włoskich smakach. W moim daniu znajdziecie intensywny zapach bazylii i wyrazisty smak suszonych pomidorów.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa 2 sztuki
  • sól, pieprz biały mielony
  • oliwa (wykorzystałam tę z zalewy do suszonych pomidorów) 3 łyżki
  • pasta z suszonych pomidorów 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • ser pleśniowy Brie z suszonymi pomidorami (dobrze sprawdzi się również naturalny lub ziołowy) 300g
  • purée z cieciorki:
  • cieciorka gotowana na parze (firmy Bonduelle) 150g
  • suszone pomidory 6 sztuk
  • oliwa (wykorzystałam tę z zalewy do suszonych pomidorów) 3 łyżki
  • świeże listki bazylii 1/2 szklanki
  • śmietanka 30% 2- 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • listki świeżej bazylii (do dekoracji)
  • cieciorka gotowana na parze (firmy Bonduelle) 100g (do dekoracji)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy purée. Myjemy listki bazylii, kroimy suszone pomidory. Do blendera wrzucamy cieciorkę, pomidory, liście bazylii, wlewamy oliwę i śmietankę. Składniki blendujemy na gładki, jednolity mus.

  2. Teraz zabieramy się za przygotowanie mięsa.
    Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych włókien i ścięgien. Mięso oprószamy białym pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Polędwiczkę smażymy po 4 minuty z każdej strony.
    Obsmażone mięso zdejmujemy z patelni, studzimy przez chwilę. W tym czasie pastę z suszonych pomidorów mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ser pleśniowy kroimy w plasterki.
    Lekko przestudzone polędwiczki smarujemy pastą pomidorową, na wierzch nakładamy plasterki sera pleśniowego. W takiej formie mięso ponownie wkładamy na rozgrzaną patelnię, dosmażamy przez 8 minut. Pod koniec smażenia solimy delikatnie. Możemy również w ostatniej fazie smażenia nakryć patelnię pokrywą (dosłownie na 2-3 minuty).
    Usmażone polędwiczki kroimy w plasterki, podajemy na purée z cieciorki, przybrane listkami świeżej bazylii.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 08 kwietnia 2015 Perfekcyjnie wysmażone, jeszcze różowe w środku :) pycha! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 08 kwietnia 2015 Świetne i bardzo smaczne połączenie! :) Palce lizać :D

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń