Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki zapiekane pod ciastem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3604
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3604
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Z mieszanki chlebowej i wody przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, by wyrosło.
Namoczoną soczewicę wypłucz na sitku, ponownie zalej wodą (2 szkl.) i gotuj 10 min (dodając pod koniec szczyptę soli).
Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Każdy lekko spłaszcz dłonią, przypraw solą, pieprzem oraz chili. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oliwy. Krótko obsmaż na nim polędwiczki (po minucie z każdej strony. Przełóż do rondla i zalej gorącym bulionem. Dodaj ocet i gotuj 5 min.
Pietruszki, cebulę i seler oczyść, pokrój (listki selera zostaw do posypania dania). Warzywa włóż do mięsa. Duś 5 min. Dodaj soczewicę oraz oczyszczone i pokrojone na kawałki jabłka. Dołóż chrzan, przypraw.
Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekanymi liśćmi selera. Ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj szczelnie naczynie. Piecz 40 min w 200 st.Źródło: Tina