Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki zapiekane w ziemniakach

Polędwiczki zapiekane w ziemniakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 1998

Dodano:

Odsłon: 29274

Pyszne danie , absolutny przebój obiadowy.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa - 1/2 szt.
  • Ziemniaki - 7 szt.
  • Pieczarki - 15 dag
  • Suszone pomidory - 8 szt.
  • Ser mozzarella - 15 dag
  • Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy - 6 łyżek
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki zapiekane w ziemniakach

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyć, pokroić w plastry, lekko rozklepać dłonią, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować 5 minut. Pieczarki obrać , pokroić.

  2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć polędwiczki obsmażyć z obu stron, wyjąć. Wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.

  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nie pieczarki , na pieczarki polędwiczki.

  4. Na polędwiczki ułożyć suszone pomidory, doprawić ziołami prowansalskimi, przykryć warstwą ziemniaków. Śmietanę rozmieszać z przecierem zalać po wierzchu. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach posypać.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 20 - 25 minut do dobrego zrumienienia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń