Polecam. ...dobra kolacja.
Polenta z bakłażanem, pomidorem, oliwkami
Składniki
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka masła
- sól do smaku
- bakłażan
- 3 pomidory
- 200 g czarnych oliwek
- 200 g sera mozzarella
- keczup do posmarowania polenty
- świeża bazylia
Składniki
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka masła
- sól do smaku
- bakłażan
- 3 pomidory
- 200 g czarnych oliwek
- 200 g sera mozzarella
- keczup do posmarowania polenty
- świeża bazylia

Etapy przygotowania
Kaszę kukurydzianą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Trzeba uważać, bo lubi się przypalić. Dodać zioła i masło. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Umytego bakłażana pokroić w plastry ok 0,5 cm. Zasypać obficie solą i pozostawić na ok 20 min. Następnie przelać pod bieżącą wodą i osuszyć. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w plastry. Wierzch polenty posmarować keczupem i ułożyć warzywa - bakłażana, pomidory, oliwki. Wszystko przykryć kawałkami sera. Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać ok 15 min. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (10)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 76
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8427
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 562

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 56
Ostatnio komentowane przepisy

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 76
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8427
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 562

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 56



Składniki
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka masła
- sól do smaku
- bakłażan
- 3 pomidory
- 200 g czarnych oliwek
- 200 g sera mozzarella
- keczup do posmarowania polenty
- świeża bazylia
Kaszę kukurydzianą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Trzeba uważać, bo lubi się przypalić. Dodać zioła i masło. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Umytego bakłażana pokroić w plastry ok 0,5 cm. Zasypać obficie solą i pozostawić na ok 20 min. Następnie przelać pod bieżącą wodą i osuszyć. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w plastry. Wierzch polenty posmarować keczupem i ułożyć warzywa - bakłażana, pomidory, oliwki. Wszystko przykryć kawałkami sera. Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać ok 15 min. Smacznego.
Apetyczne danie :)
Wygląd pokazowy
Jaka piękna i pyszna! 😍😍
Pyszotka:)
Super danie, bardzo lubimy polentę!