Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa polenta jest dobrą alternatywą dla tłuczonych ziemniaków, podana z duszonymi grzybami to pyszny wegetariański obiad....
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27567
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 317
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27567
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Składniki
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzątku wsypać kaszkę kukurydzianą, mieszając energicznie, żeby nie było grudek. Przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż polenta wchłonie płyn i będzie kremowa. Na koniec dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać.
W międzyczasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić podgrzybki i smażyć przez 5-6 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino i dusić przez 12-15 minut.
Na talerze rozłożyć polentę i porcje duszonych grzybów, posypać natką pietruszki.