Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa polenta jest dobrą alternatywą dla tłuczonych ziemniaków, podana z duszonymi grzybami to pyszny wegetariański obiad....
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1428
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14943
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 959
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1428
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14943
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 959
Składniki
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzątku wsypać kaszkę kukurydzianą, mieszając energicznie, żeby nie było grudek. Przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu do momentu, aż polenta wchłonie płyn i będzie kremowa. Na koniec dodać masło i parmezan, dokładnie wymieszać.
W międzyczasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić podgrzybki i smażyć przez 5-6 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino i dusić przez 12-15 minut.
Na talerze rozłożyć polentę i porcje duszonych grzybów, posypać natką pietruszki.