Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poleśniki to tradycyjna potrawa kuchni beskidzkiej i okolic Śląska Cieszyńskiego. Są to wegetariańskie placki pieczone w liściach kapusty. Można się spotkać z dwiema wersjami poleśników: z ciasta drożdżowego lub na bazie tartych ziemniaków. Przepis zawiera użycie kilku prostych składników, jednak w tej prostocie mieści się prawdziwy smak. Poleśniki serwuj jak klasyczne placki ziemniaczane.
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 1885
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1084
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18485
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 15142
Przepis dnia
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne dani...
Odsłon: 1885
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1084
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18485
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 15142
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wybierz większe lub mniejsze oczka - takie, jakie lubisz. Obierz czosnek oraz cebulę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę wyłóż na sitko lub durszlak wyłożony gazą i umieść nad miską (na około 20 minut), aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Odsączoną masę przełóż do miski, wylej wodę z ziemniaków i zbierz pozostałą na dnie skrobię. Także dodaj ją do masy. Następnie dolej olej, dopraw przyprawami i połącz z mąką, po czym dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na niej wyłóż 6 liści kapusty i wypełnij ziemniaczaną masą. Po czym przykryj drugim liściem. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut, następnie ostrożnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15-20 minut. Wyjmij poleśniki z pieca, oderwij liście i podawaj gorące. Jeśli lubisz smak pieczonej kapusty, możesz pozostawić liście na plackach i zaserwować też w taki sposób.