Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poleśniki to tradycyjna potrawa kuchni beskidzkiej i okolic Śląska Cieszyńskiego. Są to wegetariańskie placki pieczone w liściach kapusty. Można się spotkać z dwiema wersjami poleśników: z ciasta drożdżowego lub na bazie tartych ziemniaków. Przepis zawiera użycie kilku prostych składników, jednak w tej prostocie mieści się prawdziwy smak. Poleśniki serwuj jak klasyczne placki ziemniaczane.
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 56
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 421
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 106
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być...
Odsłon: 56
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 421
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 106
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wybierz większe lub mniejsze oczka - takie, jakie lubisz. Obierz czosnek oraz cebulę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę wyłóż na sitko lub durszlak wyłożony gazą i umieść nad miską (na około 20 minut), aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Odsączoną masę przełóż do miski, wylej wodę z ziemniaków i zbierz pozostałą na dnie skrobię. Także dodaj ją do masy. Następnie dolej olej, dopraw przyprawami i połącz z mąką, po czym dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na niej wyłóż 6 liści kapusty i wypełnij ziemniaczaną masą. Po czym przykryj drugim liściem. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut, następnie ostrożnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15-20 minut. Wyjmij poleśniki z pieca, oderwij liście i podawaj gorące. Jeśli lubisz smak pieczonej kapusty, możesz pozostawić liście na plackach i zaserwować też w taki sposób.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka z cebulą z piekarnika
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Karkówka z cebulą z piekarnika
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 1025
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 38