Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poleśniki to tradycyjna potrawa kuchni beskidzkiej i okolic Śląska Cieszyńskiego. Są to wegetariańskie placki pieczone w liściach kapusty. Można się spotkać z dwiema wersjami poleśników: z ciasta drożdżowego lub na bazie tartych ziemniaków. Przepis zawiera użycie kilku prostych składników, jednak w tej prostocie mieści się prawdziwy smak. Poleśniki serwuj jak klasyczne placki ziemniaczane.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 668
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 56
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 106
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 982
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 479
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 668
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 56
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 106
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 982
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 479
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Wybierz większe lub mniejsze oczka - takie, jakie lubisz. Obierz czosnek oraz cebulę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę wyłóż na sitko lub durszlak wyłożony gazą i umieść nad miską (na około 20 minut), aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Odsączoną masę przełóż do miski, wylej wodę z ziemniaków i zbierz pozostałą na dnie skrobię. Także dodaj ją do masy. Następnie dolej olej, dopraw przyprawami i połącz z mąką, po czym dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na niej wyłóż 6 liści kapusty i wypełnij ziemniaczaną masą. Po czym przykryj drugim liściem. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut, następnie ostrożnie obróć na drugą stronę i piecz kolejne 15-20 minut. Wyjmij poleśniki z pieca, oderwij liście i podawaj gorące. Jeśli lubisz smak pieczonej kapusty, możesz pozostawić liście na plackach i zaserwować też w taki sposób.