Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne o specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z kurek, papryki z dodatkiem chrzanu i śmietany.
Składniki
Farsz: 1 papryka czerwona słodka grzyby kurki cebula ser Mozzarella wiórki Wykonanie farszu: Kurki, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju, po 5 minutach smażenia podlewamy przegotowaną wodą około 50 gram wody i dusimy pod przykryciem. Gdy kurki będą miękkie kilka minut smażymy bez przykrycia w celu odparowania wody. Kończymy smażenie i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser Mozzarella 1 łyżkę i mieszamy całość, doprawiamy do smaku. Farsz jest już gotowy.
Sos kurkowo paprykowo chrzanowy: Zawartość słoika z kurkami w sosie własnym wykładamy do garnczka, dodajemy jeszcze szklankę wody. Połowę kurek wyławiamy do farszu. Pozostałe składniki w garnczku zagotowujemy, dodajemy 1 łyżkę pasty rosołowej, sos sojowy. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostały farsz z patelni, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut i kończymy.
Przygotowanie policzków: Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku.
Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach.
Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania.
Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor.
Podsmażone policzki podpiekamy 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podpieczone policzki dodajemy do garnczka z sosem.W między czasie gotujemy ziemniaki.
Policzki podajemy z ogórkiem kiszonym, ziemniakami, polewamy sosem z kurek.
Smacznego!!!