Do góry

Dania główne Przepis na:

Policzki wieprzowe faszerowane kurkami.

Policzki wieprzowe faszerowane kurkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18935

Dodano:

Odsłon: 880

Faszerowane wieprzowe policzki (baki) są bardzo smaczne. Mięso w policzkach wieprzowych jest bardzo delikatne o specyficznym smaku, dodając do nich farsz i sos z dodatkiem chrzanu nadaje temu daniu bardzo dobrego smaku. Sos przygotowany został z kurek, papryki z dodatkiem chrzanu i śmietany.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:

    1 papryka czerwona słodka
    grzyby kurki
    cebula
    ser Mozzarella wiórki

    Wykonanie farszu:

    Kurki, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju, po 5 minutach smażenia podlewamy przegotowaną wodą około 50 gram wody i dusimy pod przykryciem. Gdy kurki będą miękkie kilka minut smażymy bez przykrycia w celu odparowania wody. Kończymy smażenie i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser Mozzarella 1 łyżkę i mieszamy całość, doprawiamy do smaku. Farsz jest już gotowy.

  2. Sos kurkowo paprykowo chrzanowy:

    Zawartość słoika z kurkami w sosie własnym wykładamy do garnczka, dodajemy jeszcze szklankę wody. Połowę kurek wyławiamy do farszu. Pozostałe składniki w garnczku zagotowujemy, dodajemy 1 łyżkę pasty rosołowej, sos sojowy. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostały farsz z patelni, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut i kończymy.

  3. Przygotowanie policzków:

    Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku.

  4. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach.

  5. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania.

  6. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor.

  7. Podsmażone policzki podpiekamy 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Podpieczone policzki dodajemy do garnczka z sosem.W między czasie gotujemy ziemniaki.

  9. Policzki podajemy z ogórkiem kiszonym, ziemniakami, polewamy sosem z kurek.

  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń