Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso wieprzowe, duszone, podane z sosem chrzanowym, ziemniakami i ogórkami konserwowymi.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25030
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25030
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 133
Składniki
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Solimy, pieprzymy.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do smażących się policzków.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
W między czasie z 800 ml wody gotujemy wywar z suszoną włoszczyzną, domową pastą rosołową, chrzanem, ziele angielskim, liściem laurowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Usmażone policzki z cebulą przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków.
W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane odparowujemy i tłuczemy.
Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku. Zagęszczamy mąką pszenną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.
Policzki podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z ogórkiem konserwowym.
Smacznego!!!