Do góry

Dania główne Przepis na:

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26240

Dodano:

Odsłon: 8180

Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso wieprzowe, duszone, podane z sosem chrzanowym, ziemniakami i ogórkami konserwowymi.

Składniki

  • policzki wieprzowe 6-7 szt.
  • cebula 1 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • majeranek 1 mała łyżeczka
  • domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • chrzan tarty 1 stołowa łyżka
  • woda 800 ml
  • ziemniaki 4 szt.
  • ogórki konserwowe
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym.

Przygotowanie

  1. Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  2. Solimy, pieprzymy.

  3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

  4. Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do smażących się policzków.

  5. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.

  6. W między czasie z 800 ml wody gotujemy wywar z suszoną włoszczyzną, domową pastą rosołową, chrzanem, ziele angielskim, liściem laurowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  7. Usmażone policzki z cebulą przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków.

  8. W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane odparowujemy i tłuczemy.

  9. Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku. Zagęszczamy mąką pszenną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.

  10. Policzki podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z ogórkiem konserwowym.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 lutego 2018 dzięki Tobie poznaliśmy smak policzków,dla mnie to prawdziwy rarytas,następne będą w sosie chrzanowym, serdecznie pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń