Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26240
Dodano: 22.02.2018
Odsłon: 8180
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Solimy, pieprzymy.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do smażących się policzków.
Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
W między czasie z 800 ml wody gotujemy wywar z suszoną włoszczyzną, domową pastą rosołową, chrzanem, ziele angielskim, liściem laurowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Usmażone policzki z cebulą przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków.
W między czasie gotujemy ziemniaki, ugotowane odparowujemy i tłuczemy.
Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku. Zagęszczamy mąką pszenną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie.
Policzki podajemy z ziemniakami polanymi sosem i z ogórkiem konserwowym.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

renka 22 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Ale pyszne jedzonko,mniam3 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 22 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
dzięki Tobie poznaliśmy smak policzków,dla mnie to prawdziwy rarytas,następne będą w sosie chrzanowym, serdecznie pozdrawiam :)3 Kto głosował? | Odpowiedz