Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad, który robi się sam. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do garnka żeliwnego, nastawić temperaturę i czas pieczenia.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 749
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12574
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 749
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12574
Składniki
Na dnie żeliwnego garnka układamy policzki wieprzowe, pokrojone w plasterki cebule, pokrojone grzyby. Na wierzchu układamy wyszorowane ziemniaczki. Całość posypujemy przyprawami. Ziemniaczki dosyć obficie posypujemy solą. Przykrywamy wstawiamy do piecyka. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 2 godziny. Po 2 godzinach próbujemy czy danie jest wystarczająco przyprawione i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na tym etapie można dodać również śmietanę i wstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby śmietana się zagotowała. Tak przygotowane policzki proponuję podawać z kiszonymi warzywami np. marchewka, ogórek, papryka.