Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso wieprzowe, duszone, podane z sosem chrzanowym, parzoną kaszą i sałatką z kapusty.
Składniki
Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
W między czasie w litrze wody gotujemy wywar z suszonej włoszczyzny, domowej pasty rosołowej, chrzanu, ziela angielskiego, liści laurowych doprawiony solą i pieprzem do smaku.
Usmażone policzki przekładamy do garnczka z gotującym się wywarem, gotujemy do miękkości policzków. Jeżeli policzki będą miękkie doprawiamy sos do smaku dodając sos sojowy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody, dodajemy 2 szklanki wypłukanej kaszy jęczmiennej. Kaszę gotujemy do momentu pęcznienia, przykrywamy i kończymy parzenie. Przykryty garnczek z kaszą odstawiamy na 30 minut, kasza dojdzie i będzie gotowa.
Parzoną kaszę nakładamy na talerz, obok układamy policzki, sałatkę warzywną i polewamy sosem.
Smacznego!!!