Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorki w mielonym mięsie

Pomidorki w mielonym mięsie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Pomidorki w mielonym mięsie"

Składniki

  • pół kg mielonej szynki
  • 12 pomidorków koktaj lowych (tyle sztuk
  • ile klopsów)
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 2 łyż ki posiekanej natki
  • łyżka bułki tartej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • pół litra bulionu drobiowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziarna słonecznika i suszone pomidory zmiksuj. Dodaj mieloną szynkę, jajko, czosnek, natkę, łyżkę bułki tartej i oregano, wyrób na jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  2. Z masy mięsnej uformuj około 12 placuszków. Na środku każde go ułóż pomidorek koktajlowy, zlep, formując kulki. Dokładnie obtocz w bułce tartej.

  3. Masło klarowane stop na patelni, włóż kulki, usmaż ze wszystkich stron. Zalej bulionem drobiowym, duś pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Pulpety podawaj z sosem z duszenia (ew. zagęść go mąką).

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń