Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1042 Ocena: 29070

Dodano:

Odsłon: 709

Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • 400 g polędwiczek z mintaja
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej kokosowy (do smażenia)
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.

    * Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.

  2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki, wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń