Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.
Składniki
Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk. * Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.
Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki, wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.