Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 55
Dodano: 08.12.2018
Odsłon: 148
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem, soląc i pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje.
Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny.
*przepis na sos beszamelowy https://stajniagolebieodkuchni.wordpress.com/2018/10/05/sos-beszamelowy/
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)