Do góry

Dania główne Przepis na:

pomidory faszerowane mięsem

pomidory faszerowane mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 115

banalne w przygotowaniu i zwyczajnie... wyśmienite!

Składniki

  • 4 duże, twarde pomidory
  • 400g mielonej wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • białe wino
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • Tymianek
  • sos beszamelowy*
  • żółty ser
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać

  2. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem, soląc i pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje.

  4. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny.

    *przepis na sos beszamelowy https://stajniagolebieodkuchni.wordpress.com/2018/10/05/sos-beszamelowy/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń