Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory po zbójnicku to pikantny sos warzywny, z którego zimą przygotujesz błyskawiczny obiad. Wystarczy dodać do niego makaron lub ryż i posypać startym parmezanem!
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4553
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 717
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 311
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4553
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 717
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 311
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29
Składniki
Pokrój bakłażan w kostkę i zasyp solą. Odłóż na 15 minut. W międzyczasie na podobnej wielkości kawałki pokrój słodką paprykę, usuwając z niej gniazda nasienne. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój na dość duże kawałki. Chili posiekaj drobno – najlepiej w całości (po usunięciu ogonków), z zachowaniem przynajmniej części nasion. Sparz pomidory, obierz ze skórek i także pokrój w dość dużą kostkę. Opłucz bakłażan i osusz ręcznikiem papierowym.
Podsmaż na oleju cebulę wraz z kminem rzymskim i słodką papryką. Po chwili dodaj papryczki chili – im więcej użyjesz, tym bardziej pikantny będzie sos. Następnie dołóż na patelnię bakłażan i słodką paprykę. Gdy warzywa nieco zmiękną, dołóż czosnek, a po chwili pomidory. Duś sos do całkowitej miękkości warzyw. Pomidory powinny się rozpaść. Wówczas dodaj zioła prowansalskie, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane pomidory po zbójnicku możesz wykorzystać od razu lub zapasteryzować na zimę. W drugim wariancie napełnij nimi wyparzone słoiki. Nie napełniaj do końca – zostaw 2-3 cm wolnej przestrzeni. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką tak, aby nie stykały się ze sobą. Zalej wodą do około ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. wystudź pod przykryciem (np. z koca), odwrócone wieczkami na dół. Przechowuj w chłodnymi miejscu bez dostępu do światła dziennego.