Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory zapiekane to oryginalna przekąska (świetnie sprawdza się na szwedzkim stole), ale mogą też z powodzeniem wystarczyć za samodzielny posiłek. Można wypełnić je dowolnym farszem – mięsnym, warzywnym, grzybowym… Poniżej znajdziesz pomysł na przygotowanie pomidorów z ryżem.
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1065
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 432
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 418
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1065
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 432
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 418
Składniki
Umyj pomidory i z górnej części każdego odetnij plaster o grubości około 0,5 cm. Zachowaj go. Wydrąż za to łyżeczką gniazda nasienne i odłóż je do wykorzystania w innym celu. Pomidory oprósz w środku solą.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój suszone pomidory (najlepsze będą dość miękkie, z zalewy olejowej, ale możesz też przed smażeniem namoczyć pomidory bez zalewy). Czosnek przeciśnij przez praskę. Gorgonzolę rozgnieć widelcem, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zeszklij cebulę na patelni na maśle klarowanym. Dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Połącz ryż z zawartością patelni. Dodaj curry, bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj z parmezanem i gorgonzolą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory.
Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym. Na każdym połóż kawałek masła klarowanego. Przykryj pomidory odciętymi wierzchami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20-30 minut – aż pomidory zmiękną, a ich skórka zacznie się marszczyć.